- Social - nr. 397 / 13 Octombrie, 2009 Sambata seara, reprezentatii mass-media au avut ocazia sa descifreze cele mai adanci taine ale vinului, Primaria Targu-Mures inlesnindu-le o intalnire inedita cu oenologul (tehnolog in vinificatie) prof. univ. dr. Dorin Popa, profesor de analiza senzoriala si oenologie la Universitatea din Oradea, si presedinte al Asociatiei Consultantilor Oenologi. Cladirea Manutantei, din Cetatea Medievala, a gazduit, intr-o atmosfera destinsa, degustarea de vinuri romanesti, incepand cu cele seci pana la cele dulci, provenind din toate regiunile viticole ale tarii, in prezentarea reputatului profesor Dorin Popa. Cu o pasiune care ne-a cucerit, acesta ne-a convins ca: "Vinul nu este o bautura, pur si simplu. Vinul este un produs care trebuie savurat, acesta nefiind o alternativa alcoolica. Vinul nu se bea ca sa te imbeti. El are peste 500 de componente, in care alcoolul exista doar pentru a-l conserva. Necazul este ca, in general, oamenii nu consuma vin zilnic, desi indicat ar fi sa fie consumat la fiecare masa, intrucat acesta este o bautura tonica, sanatoasa, care ajuta la digestie. Vinul se bea mai intai cu ochii, admirandu-i limpezimea, nuantele, corpolenta, apoi se bea cu mirosul, gustandu-i parfumul, si abia apoi se bea efectiv. Intotdeauna se consuma din pahar spatios, cu picior. Cel mai bun vin este o chestiune relativa. E la fel cum poti spune ca femeia cea mai frumoasa este cea care iti place tie. O masa incepe cu un spumant brut sau cu un vin alb sec (se asociaza cu gustarile reci, fructe de mare sau branzeturi), se continua cu un vin alb - la feluri din carne alba (peste sau pui) ori cu vin rosu - la felurile din carne rosie (miel, vita, vanat sau porc). La desert, intotdeauna trebuie optat pentru un vin dulce-aromat, iar la cafea - pentru un coniac digestiv", ne sfatuieste oenologul Dorin Popa. O surpriza de proportii a reprez