În conformitate cu normele europene privind standardele pentru elementele de securitate și elementele biometrice integrate în pașapoarte și în documente de călătorie emise de statele membre, România, produce primele pașapoarte biometrice.
Elementul de noutate constă în introducerea mediului electronic de stocare (cipul). Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetățenia.
De asemenea, acesta va conține imaginea facială și impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele mâini, cu excepția minorilor cu vârsta sub 6 ani și persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este imposibilă.
Față de pașapoartele eliberate pâna în prezent, care conțin 32 elemente de siguranță, pașapoartele electronice vor conține 50 elemente de siguranță.
Valablitatea pașaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitateaa cestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare va fi de 30 de zile lucrătoare. Pașapoartele electronice nu se eliberează în regim de urgență.
Contravaloarea pașaportului electronic a fost stabilită de către Compania Națională Imprimeria Națională-S.A. la prețul de 234 lei inclusiv T.V.A., iar taxa consulară este de 32 lei.
Persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic pot obține un pașaport simplu temporar, cu valabilitate de 1 an, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare. În acest caz se percepe suplimentar un tarif de 100 lei.
Pașapoartele aflate în uz ramân valabile până la expirare.
Cererile se pot depune la sediul Serviciului pașapoarte din Arad, str. Vicențiu Babeș nr. 11-13, de luni până vineri, între orele 08.30-16.30, iar joi între orele 08.30-18.30.