Maria Guth a pregătit zeci de generaţii în cei 55 de ani de activitate ca pedagog, creator şi coregraf. Succesul ei se datorează dragostei faţă de dans, dar şi originalităţii cu care pregăteşte fiecare spectacol. Profil
NĂSCUTĂ: 24 iulie 1935, Bacău
FAMILIE: Liceul de coregrafie din Cluj-Napoca
STUDII: căsătorită, un băiat şi patru nepoate
Cei 55 de ani de meserie, de pedagogie şi muncă de creaţie au fost „ani de reuşite şi împliniri“ pentru coregrafa de la Braşov. De-a lungul carierei a pregătit şi îndrumat zeci de persoane, multe dintre acestea îmbrăţişând o carieră în balet.
Dansul, pasiune de-o viaţă
Dragostea pentru dans a moştenit-o de la părinţii ei, care erau dansatori de bal. „ Încă din şcoală îi organizam pe copii, făceam mici piese de teatru cu ei şi pregăteam unele dansuri. Când aveam 12 ani am plecat la Iaşi unde era o secţie de muzică şi coregrafie. Aici am stat doi ani, până când m-am numărat printre fetele trimise la o şcoală consacrată din Cluj, unde am învăţat foarte multe de la maeştri renumiţi “, declară profesoara de balet.
Liceul de Coregrafie l-a terminat în 1954, iar prin repartiţie ministerială a venit la Şcoala Populară de Artă din Braşov, unde a lucrat ca profesor şi coregraf. „Primul spectacol pe care l-am pregătit se numea «Chopeniana» şi a fost un mare succes deoarece era cu totul altceva decât se făcuse până atunci. Îmi placea să lucrez cu copiii care doresc să descopere tainele dansului şi să am libertatea de a-mi crea spectacolele“, îşi aminteşte coregraful.
A căştigat numeroase diplome
Meritele Mariei Guth au fost răsplătite prin numeroasele titluri de laureată şi diplome pentru rezultatele deosebite. „ Am avut o viaţă plină. Dansul a fost sensul existenţei mele, binenţeles în paralel cu familia. Mi-am dorit