În primele nouă luni, costurile vieţii au crescut cu peste 5%, dar salariile au fost mai mici. Întreţinerea locuinţei şi unele alimente s-au scumpit cu 5%-8% în septembrie 2009 faţă de finele anului trecut. Media salariilor nete a fost, în schimb, cu şapte lei mai mică. Citiţi şi:
Pogea după discuţiile cu sindicatele: Am agreat creşterea salariului minim pe economieVIDEO Bogaţii noştri, mai săraci cu 10 miliarde de euroBoc: Legea pensiilor respectă principiile egalităţii şi nediscriminării
Per ansamblu, media scumpirilor – inflaţia – la nouă luni a fost de 3,27%, în timp ce media câştigurilor salariale nete a scăzut cu 0,5%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a românilor a scăzut în 2009.
În spatele acestor cifre stau, însă, realităţi îngrijorătoare: costurile vieţii (cheltuielile inevitabile din fiecare lună cu întreţinerea locuinţei, hrana, transportul etc.) au crescut mai mult decât media generală a preţurilor de consum. Asta în condiţiile în care salariile au scăzut uşor sau au crescut cu doar câţiva lei în majoritatea domeniilor din economie.
Strictul necesar s-a scumpit cel mai mult
Din categoria cheltuielilor inevitabile fac parte cele necesare asigurării strictului necesar şi efectuării plăţilor obligatorii, de la impozite şi taxe până la alimente de bază, chirie, întreţinere, transport urban şi diverse abonamente. În anul crizei (primele nouă luni), tocmai aceste costuri au crescut cel mai mult.
Spre exemplu, în timp ce electrocasnicele sau îmbrăcămintea (la care eventualele cheltuieli pot fi amânate) s-au scumpit cu mai puţin de 2%, costurile legate de locuinţă (termoficare, utilităţi, telefon, radio-TV) au crescut cu până la 13%.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primele nouă luni, mărfurile nealimentare s-au scum