Cercetarile in domeniul guvernantei economice, concept care ajuta la dezlegarea misterului crizei financiare mondiale, au fost premiate in acest an cu un Premiu Nobel pentru Economie.
Premiul Nobel pentru Economie a fost decernat in acest an economistilor Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson pentru cercetarile lor in domeniul guvernantei economice. Elinor Ostrom, prima femeie din istorie castigatoare a Premiului Nobel pentru Economie, a fost premiata pentru "analiza guvernantei economice, punand accentul pe problema bunurilor publice".
Oliver Williamson este laureat pentru "analiza guvernantei economice, in special pentru cercetarile sale privind limitele firmelor".
Teorii care ajuta la restructurarea sistemului de tranzactii
"Cred ca acest premiu ar trebui interpretat prin prisma efectelor crizei financiare si a remediilor care se impun", este de parere Laurean Lungu, managing partner in cadrul firmei Macroanalitica. "Am putea sa privim aceste teorii ca o necesitate de a restructura sistemul de tranzactii intre diversi actori ai pietei."
Amandoi castigatorii au studiat guvernanta corporatista si mediul in care o companie opereaza si interactioneaza cu ceilalti actori de pe piata. Ei au analizat si relatiile intercorporatii, mai spune Laurean Lungu.
Oliver Williamson, 77 de ani, este profesor la University of California Berkeley. El a studiat problema guvernantei economice inca din 2005, perioada premergatoare crizei economice.
Concluziile la care a ajuns intaresc importanta cadrului institutional, care trebuia observat in permanenta si adaptat la situatiile existente.
Elinor Ostrom, 76 de ani, este cercetator in stiinte politice si profesor la Universitatea din Indiana. "Si Elinor Ostrom s-a orientat tot spre guvernanta corporatista, potrivit CV-ului sau, insa abordarea sa este una interdisciplinara. Ea a in