Clopotul din turnul Casei Sfatului din Braşov va răsuna iar, după 50 de ani, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a festivalului Musica Coronensis. Evenimentul e organizat de Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti. Sursa: Andrei Paul Cinci trompeţi ai Filarmonicii Braşov vor chema oamenii, sâmbătă, la ora 11:45, în Piaţa Sfatului, din turn. Acesta era modul în care, în secolul XVII, era adunată urbea pentru a fi înştiinţată despre mersul treburilor din cetate. La ora 12:00, organizatorii festivalului vor acţiona manual clopotul. Apoi, trompeţii vor cânta în chip de semnal trei bucăţi muzicale specifice celor trei comunităţi care au convieţuit în bună înţelegere în cetate: români, saşi şi maghiari.
Greu de 800 de kilograme
Clopotul vechi din turnul Casei Sfatului, turnat în 1520, a fost distrus în incendiul oraşului din anul 1689. Noul clopot a fost turnat din 400 kilograme de bronz şi 400 kilograme de cupru, în anul 1690, de către maestrul Heinrich Lampe (Hildesheim/ Braunschweig- Germania). Clopotul are formă de cupă, cu un diametru de aproximativ 1,2 metri.
Iniţial, clopotul era acţionat prin intermediul a două ciocane de către mecanismul ceasornicului din turn şi bătea din sfert în sfert de oră. În anii '60, comuniştii au tăiat mecanismul de legătură, pentru că, spun organizatorii, zgomotul ar fi fost considerat prea mare pentru zona Pieţei Sfatului.
Concert în Biserica Neagră
Festivalul Musica Coronensis a luat fiinţă în anul 2003, iar ediţia din acest an se desfăşoară între 15 şi 18 octombrie. Ea va fi deschisă de concertul vocal-simfonic din Biserica Neagră, unde se vor auzi în premieră naţională acordurile „Misei în re minor” de Anton Bruckner.
În următoarele zile, cei interesaţi vor putea participa la patru concerte camerale care