Secretarul de Stat american a ajuns la Moscova, unde îşi va încheia turneul său european şi va susţine discuţii cu preşedintele rus Dmitri Medevedev şi ministrul de Externe Serghei Lavrov pe tema programului nuclear iranian.
Hillary Clinton speră să obţină sprijinul Rusiei în problema programului nuclear iranian. În cadrul primelor negocieri cu reprezentanţii Iranului, aceştia s-au declarat dispuşi să trimită uraniu în Rusia pentru a fi îmbogăţit îndeajuns de mult cât să fie folosit în scopuri civile, adică la fabricarea de reactoare nucleare.
Şefa diplomaţiei americane a ajuns la Moscova cu un dublu scop - întărirea cooperării cu Federaţia Rusă în ceea ce priveşte dovezile pe care Iranul trebuie să le prezinte pentru a demonstra că programul său nuclear este unul cu scopuri civile şi stabilirea unui nou raport între SUA şi Rusia.
Noi relaţii cu Rusia
La începutul mandatului de preşedinte al SUA, Barack Obama şi-a propus îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi deja a făcut o mişcare în acest sens. Şeful statului american a renunţat la planurile de stabilire a unui scut antirachetă în Europa centrală. Mişcarea a fost salutată de Kremlin, dar a venit vremea ca Guvernul de la Moecova să dea ceva în schimb.
Moneda de schimb ar putea fi sprijinirea SUA în stabilirea de noi şi mai aspre sancţiuni pentru Iran dacă republica islamică nu opreşte programul de îmbogăţire a uraniului până la sfârşitul anului. Un eventual sprijin din partea Rusiei ar însemna o victorie pentru SUA în Consiliul de Securitate al ONU. Federaţia RUsă are drept de veto în cadrul acestui orgaism internaţional şi, până acum, a susşinut că sancţiunile nu sunt o soluţie eficientă în problema iraniană.
Hillary Clinton şi testele nord-coreene
Secretarul de Stat american a mai vizitat Irlanda de Nord, unde a trebuit să come