Posibilitatea achitării de rate direct la dezvoltator este o modalitate de plată preferată de către clienţi, în detrimentul accesării unui credit. După luni de aşteptare, sunt tot mai puţini cei care aplică pentru un credit garantat de stat. Cei care îşi fac totuşi curaj preferă apartamentele vechi.
Citeşte şi
Casă nouă la preţ de casă veche Ultima lună a fost caracterizată de aceeaşi evoluţie neuniformă a preţurilor, ca urmare a unor creşteri şi scăderi uşoare, în funcţie de oraş şi tipul de locuinţă analizat.
Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, trendul general în şase mari oraşe ale ţării (Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timişoara) a fost unul de ieftinire. Pe un curs ascendent s-au situat garsonierele din Braşov, locuinţele cu una şi două camere din Cluj şi Sibiu, dar şi garsonierele din Timişoara.
Numitorul comun al tuturor acestor proprietăţi este că se situează sub pragul de 60.000 de euro. Potrivit noilor reaşezări de preţuri, dintre locuinţele care s-au scumpit în ultima lună, primul loc este ocupat de apartamentele cu două camere din Cluj, cu un preţ mediu cerut de 54.433 de euro.
Dorinţa dezvoltatorilor de a se plia pe direcţiile actuale ale pieţei rămâne însă, în mare parte, fără rezultat. „Influenţa programului «Prima Casă» este din ce în ce mai mică. Este adevărat că în septembrie am asistat la tranzacţii în cadrul acestui program, însă numărul acestora nu a fost cel scontat de către dezvoltatori“, spune Daniel Crainic, marketing manager al Imobiliare.ro. Reacţia clienţilor este deocamdată moderată şi nu se poate vorbi încă de o cerere stabilă.
Neîncrederea, principala problemă
În plus, o bună parte dintre cei care au achiziţionat până acum locuinţe cu ajutorul unui credit garantat de către stat au optat pentru apartamente vechi.
Această