Dacă nu aţi văzut niciodată un pui de crocodil mumificat, aveţi ocazia începând din aceste zile, pe durata expoziţiei de antichităţi egiptene, organizată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
CITEŞTE ŞI:
Braşov: EXCLUSIV/ Poveşti incredibile la Muzeul de Istorie Hunedoara: FOTOGALERIE “Vedetele” de la Zoo au primit sute de oaspeţiHunedoara: Special FOTOREPORTAJ Castelul de la marginea civilizaţieiFOTOGALERIE Romii din Hunedoara îşi pun bogăţia pe seama tradiţieiFOTOGALERIE Ţinutul Pădurenilor, sau viaţa ca în urmă cu o sută de aniGALERIE FOTO Reportaj / „Cetatea de foc” şi-a pierdut strălucirea
O cameră mortuară în centrul căreia, pe o lespede, a fost aşezat un sarcofag autentic, vechi de 4.500 de ani, a fost amenajată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane. Încăperea este doar una dintre curiozităţile pe care vizitatorii muzeului le pot vedea la expoziţia de antichităţi egiptene, din patrimoniul cultural al Egiptului antic.
Antichităţi de preţ
Marea majoritate a obiectelor expuse sunt cuprinse cronologic între perioada Imperiului Nou şi perioada Ptolemeilor (cca. 1550 î.Hr - 30 d.Hr). Unele dintre piese au fost descoperite de arheologi în mormintele din "Valea Regilor egipteni" şi apoi au fost transmise muzeelor.
Alături de piesele originale, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi replicile în ipsos ale unor faraoni precum Sethos II, Sekhemkhet şi Ramses II.
Mumia crocodil
Sarcofagul din camera mortuară este compus din două părţi, pe care este reprezentată zeiţa Nut şi cei patru fii ai lui Horus (cca. 400-300 î.Hr). pe lângă reprezentările în bronz ale unor zeităţi egiptene, una dintre piesele de rezistenţă ale expoziţiei este un pui de crocodil mumificat, conform unei tradiţii greu de înţeles în zilele noastre.
Expoziţia "Antichităţi egiptene" poate fi vizitată zilnic, cu excepţia zilei