Americanii de la Smithfield, care au preluat fostul combinat de prelucrare a cărnii de porc Comtim, din Timişoara, fac vânzări semnificative, pe timp de criză, cu mezeluri preparate după reţetele „Epocii de aur”. Sursa: Adi PîclișanSursa: Adi Pîclişan
1 /.
Ei au descoperit în arhivele fostului combinat reţeta secretă a parizerului de Comtim, celebru la vremea lui, iar acum vând cu succes în magazine replici ale produselor din anii ’70.
„Numai cu carne, fără soia”
Bucuroşi că reîntâlnesc gusturi din tinereţe, românii cumpără zilnic 10 tone de preparate numai de la magazinul din Timişoara. Gianina Istrat, o bănăţeancă de 64 de ani, îşi aminteşte perfect gustul mezelurilor de Comtim.
„Înainte de ’89, fiul meu lucra ca măcelar la Comtim. Primeam săptămânal raţia de carne şi preparate. Eram sătui, deseori le vindeam cunoscuţilor din alte localităţi, care nu aveau acces. Cel mai mult îmi plăcea parizerul. Copiii mei au crescut cu parizer de Comtim. Nu-l vindeam niciodată, pentru că era singurul mezel de pe piaţă despre care aveam garanţia că este numai cu carne, fără soia şi alte porcării”, spune timişoreanca.
„Şi acum îmi amintesc gustul. Când s-a deschis magazinul Comtim, primul lucru a fost să mă interesez de parizer şi acum merg săptămânal să cumpăr, pentru că familia mea îl adoră, la micul dejun, cu pâine şi unt”, zice femeia.
Pregătiţi pentru export
„Am găsit în arhive imagini cu fostul Comtim şi cărţi cu reţetele originale, fişe tehnologice şi specificaţii de operare pentru fiecare produs. Pentru acel tradiţional şi gustos parizer, avem toată documentaţia, dar şi pentru şunca de Beregsău, un alt produs apreciat şi solicitat”, a declarat Morten Jensen, managerul general Smithfield Prod. Americanii au început să-i caute pe foştii măcelari angajaţi la Comtim pentru a cump