Ieri s-au derulat prin intermediul Bursei cele mai mari tranzactii cu instrumente fixe din istoria institutiei, valoarea transferurilor cu titluri de stat ridicandu-se la 196,7 mil. lei (46 mil. euro) si reprezentand o treime din rulajul de la inceputul acestui an.
Titlurile de stat tranzactionate ieri prin Bursa au scadenta de doi pana la cinci ani si s-au realizat la pretul pietei, potrivit dealerilor, acestea aducand cumparatorului un randament de circa 9,9% pana la scadenta.
"Interesul pentru titlurile de stat listate pe Bursa a fost mai mare la cumparare. Se intampla des ca pe piata interbancara sa aiba loc o singura tranzactie de valoarea care s-a realizat astazi pe Bursa. De obicei valoarea tranzactiilor cu titluri de stat creste cand are loc o volatilitate a dobanzilor pe termen mai scurt si bancile isi ajusteaza politica", a comentat un dealer din piata.
El a precizat ca o astfel de perturbare a dobanzilor a avut loc la finele saptamanii trecute cand trebuia sa se realizeze o operatiune de tip repo in valoare de 15 mld. lei prin care bancile puneau colateral titluri de stat si obtineau in schimb lichiditati. Din diverse motive insa BNR nu a mai realizat operatiunea si din acest motiv dobanzile pe piata interbancara au urcat, astfel ca este posibil ca vreo banca sa-si fi vandut titlurile in piata pentru a face rost de lichiditati, au spus aceleasi surse.
La Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 26 de emisiuni de titluri de stat in valoare cumulata de circa 2,6 mld. lei (611 mil. euro), care reprezinta insa doar 6,7% din valoarea pietei de titluri de stat in lei.
Partea covarsitoare a transferuilor cu titlurile de stat au loc prin intermediul pietei interbancare, care se compune din 55 de emisiuni de titluri in lei a caror valoare cumuleaza 39,5 mld. lei (9,3 mld. euro).
Brokerii din piata spun ca titlurile de stat sunt plas