În cei 19 ani de televiziune, regizorul artistic de la TVR Iaşi a primit numeroase premii pentru documentarele sale la festivaluri din ţară şi străinătate.
A studiat muzicologie, Litere, regie de film, TV, iar în timpul liber pictează. Violeta Gorgos a fost mereu apropiată de artă. „Şi nu mi-a dăunat la nimic“, după cum spune chiar ea.
Prima întâlnire cu televiziunea a avut-o în 1990, în Chişinău. „Televiziunea naţională avea nevoie de vorbitori de limba română, iar eu tocmai terminasem Literele“, explică regizorul. De atunci nu s-a mai despărţit de TV. Au trecut 19 ani. Pe ultimii trei, i-a petrecut la Iaşi.
Singura moldoveancă de la Anonimul
De la debutul în redacţia muzicală a televiziunii moldoveneşti, „repertoriul“ profesional i s-a tot diversificat, până la filme muzicale, documentare, emisiuni pentru TVR.
La începuturi, s-a înscris la Facultatea de Artă Cinematografică . „Ce învăţam la cursuri, puneam în practică la TV. Universitatea nu avea dotări“, îşi aminteşte Violeta Gorgos. Televiziunea i-a dat ocazia să fie liberă, să descopere. „Făceam tot felul de experimente. Luam camera şi plecam“, adaugă.
Colaborarea cu un studio privat i-a oferit ocazia să facă documentare cu subiecte sociale. Nu toate după gustul ei, dar mulţumitoare. „Păcat din păcat“ era, spre exemplu, despre violenţa domestică. Deşi a pierdut atunci finanţarea anumitor ONG-uri înainte de a fi gata filmul, a câştigat în alt fel. „A fost singurul film moldovenesc care a apărut la Anonimul“.
Scenariu după jurnalul unei deţinute
Deşi la fiecare nou documentar pe care îl înscria într-un festival era apreciată, ceva o nemulţumea. „Am pendulat mereu între dorinţa de a face ceva de inspiraţie şi obligaţia de a face ceva de azi pe azi“, spune regizorul de la TVR. „O mamă din împărăţia umbrelor“, o poveste-