Bursa de la Bucuresti a deschis prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana in crestere usoara, impulsionata si de evolutia buna inregistrata de pietele internationale.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a crescut cu 0,8% ieri, in vreme ce indicele general al pietei BET-C s-a apreciat la randul sau cu 1,8%. Spre deosebire, cele cinci societati de investitii financiare au consemnat pierderi in sedinta trecuta, indicele de ansamblu al acestora BET-FI depreciindu-se cu 1,4%.
"Toata lumea asteapta finalizarea crizei politice. Daca PSD nu ar fi iesit de la guvernare si nu ne-am fi confruntat cu aceasta criza, cred ca piata ar fi fost mult mai sus in conditiile in care si pietele internationale au crescut in ultima perioada. Odata cu instalarea crizei politice s-a resimtit o scadere atat a volumelor de tranzactionare, cat si a lichiditatii de la Bursa", spune Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj.
Acesta este de parere ca cel mai important lucru pentru piata de capital este ca Romania sa fie guvernata.
Sectorul energetic a inregistrat ieri aprecieri in tonul Bursei, indicele de ansamblu al acestuia BET-NG apreciindu-se cu 0,7%.
"La SIF-uri nu se poate vorbi de o cadere, ci eventual de o stagnare. SIF-urile au crescut foarte mult si era normal ca alte actiuni sa intre acum pe un trend ascendent. Practic, bancile recupereaza acum terenul pierdut in fata societatilor de investitii financiare", spune Chis.
Acesta spune ca cei care au in portofoliu SIF-uri in momentul de fata sa gandeasca de doua, trei ori inainte sa vanda in ciuda crizei politice.
"Este posibil ca o eventuala cadere a guvernului sa amane orice decizie ar urma sa se ia in privinta pragului de la SIF-uri, in conditiile in care vor fi probleme mult mai importante de rezolvat decat aceasta. In orice caz, pragul SIF-urilor nu este int