Patronatele susţin că nu pot suporta, cel puţin în primele şase luni ale anului 2010, o creştere a salariului minim de la 600 la 705 lei. Sursa: Vlad Stănescu
România riscă să se întoarcă în timp cu trei ani şi să devină, astfel, singurul stat membru al Uniunii Europene cu două salarii minine pe economie (unul de 705 lei pentru bugetari şi altul mai mic pentru angajaţii din privat).
Asta, întrucât, după ce au susţinut o majorare a salariului minim de la 600, la 705 lei, patronatele s-au răzgândit şi au anunţat ieri - în cadrul unor discuţii fără rezultat, la Ministerul Muncii - că nu mai sunt de acord cu aceasta.
Concret, reprezentanţii patronatelor le-au transmis sindicatelor şi executivului, că, din calculele pe care le-au făcut, reiese că nu pot opera o astfel de majorare, întrucât aceasta nu ar putea fi suportată de economia României, care s-ar putea afla în recesiune şi anul viitor.
Majorare acceptată „la pachet” cu susţinerea guvernului
Drept urmare, ei le-au oferit partenerilor de dialog două variante: îngheţarea salariului minim la valoarea actuală de 600 de lei, în primele şase luni ale lui 2010, sau majorarea acestuia la 705 lei, dar cu condiţia ca fondul de salarii să nu crească cu mai mult de 5%. Această ultimă variantă ar presupune însă reducerea coeficienţilor de salarizare prevăzuţi în Contractul Colectiv la Muncă (CCM) la nivel naţional, pentru angajaţii calificaţi şi pentru cei cu studii superioare.
Cu toate acestea, ea a fost susţinută şi de ministrul Gheorghe Pogea. În opinia acestuia, un salariu minim de 705 lei ar fi „cel mai apropiat de realitate”, în condiţiile în care grila de salarizare din CCM ar putea fi „sensibilizată”.
“Vom putea fi de acord cu o eventuală creştere a salariului minim la 705 lei abia în a doua jumătate a anului viitor. Şi asta, în