Din ce în ce mai mulţi turişti vor alege, în acest an, să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la ţară, în detrimentul excursiilor în străinătate. Proprietarii de pensiuni se pregătesc intens pentru sărbătoarea Crăciunului: au pus murăturile, au îngrăşat porcii şi au stabilit tarifele, mai mici cu 20% ca anul trecut. Cine va alege să petreacă Sărbătoarea Naşterii Domnului la pensiunile rurale va avea parte, pe lângă atmosfera rustică, şi de o serie de surprize, care le vor aduce aminte de copilărie: vor asista la tăierea porcului, vor întâmpina colindători, vor primi cadouri de la Moş Crăciun şi vor învăţa, numai dacă vor, să gătească în mod tradiţional.
„Turiştii ce vin să ne viziteze pot lua parte la coacerea cozonacului, la pregătirea prăjiturilor de casă, a sarmalelor, a caltaboşului, a şunculiţei cu ardei şi boia iute“, spune Robert Baciu, proprietarul pensiunii Casa Baciu de lângă staţiunea Voineasa, judeţul Vâlcea.
Pe lângă toate acestea, turiştii vor putea să se plimbe cu ATV-urile, să facă drumeţii montane sau să meargă cu sania la derdeluş, în cazul în care vor avea parte de zăpadă. De asemenea, turiştii pot merge la biserică la slujba dedicată Naşterii Domnului. Cele mai solicitate zone pentru petrecerea Crăciunului sunt cele unde tradiţia încă mai este la ea acasă, precum Bucovina, Maramureş, Mărginimea Sibiului sau Valea Buzăului, dar şi localităţile din judeţele Prahova şi Braşov, căutate, în special, de turiştii iubitori de munte.
Preţuri mai mici, turişti mai mulţi
Reprezentanţii agenţiilor de turism se aşteaptă ca în acest an, pensiunile turistice să primească, de Crăciun, cu 10% mai mulţi turişti faţă de anul trecut.
„Mulţi vor prefera să-şi facă sărbătorile în România, din cauza crizei. Estimăm o creştere de 10% a gradului de ocupare al pensiunilor, la sfârşitul lunii decembrie, şi