Plenul Senatului a votat, marti, cu 73 de voturi "pentru" si 40 de voturi "impotriva" raportul de respingere al OUG 103/2009 privind organizarea referendumului, informeaza NewsIn. In septembrie, seful statului a transmis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cerea aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera.
Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor fiind decizionala.
Comisia juridica a Senatului a aprobat, pe 7 octombrie, un raport de respingere a OUG privind organizarea referendumului, membrii opozitiei invocand existenta unor elemente de neconsitutionalitate si ca scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral". Proiectul de respingere a primit 6 voturi "pentru", din partea reprezentantilor PSD, PNL si UDMR, si 3 voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor membri ai Comisiei juridice.
Marti, membrii PDL au acuzat un vot dublu al liberalilor, afirmand ca unul dintre senatorii PNL a votat si pentru un coleg absent.
Presedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a spus ca OUG-ul discutat nu are semnaturile "cu atributii esentiale in aceasta cauza"- de la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor, fiind semnata doar de premierul Emil Boc si de secretarul general al Guvernului, precum si de presedintele Institutului National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice.
Grebla a adaugat ca ordonanta este neconsitutionala, fiind facuta "cu scopul de a perturba procesul electoral", dar si ca reprezinta o „depasire a unei posibile delegari legislative din partea Executivului”.
In septembrie, seful statului a transmis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scriso