Unul din cele mai importante bazine pomicole din Romania este zona Batosului. Duminica, 11 octombrie, batosenii au cinstit bogatia numarul unu a zonei, prin Sarbatoarea Marului. Meritul organizarii acestei sarbatori ajunsa la editia a opta le-a revenit Primariei si Consiliului Local Batos, Asociatiei “Marul de Aur” si nu in ultimul rand, Grupului de Producatori de Mere Dedrad-Batos, condus de Emil Farago. “Este a doua zi de sarbatoare, dupa cea a recoltei de la Reghin, dar parca aici sarbatoarea este una autentica. Nu este vorba neaparat de patriotism local, eu fiind din partea locului, dar la Reghin au fost prezenti mai putini producatori. Faptul ca s-a facut pomicultura de 50 de ani, se vede. A ramas aceasta traditie, ceea ce ma bucura foarte mult”, ne-a declarat Emil Farago
Traditia marului din Batos
Documentele spun ca la Batos, se cultivau mere inca de acum 300 de ani, iar dupa anii ‘50 au aparut marile livezi din care prin grija unor intreprinzatori o parte au fost salvate, intretinute, astfel ca aceste mere frumoase se regasesc in standurile care au invadat centrul comunei Batos. Putem spune ca Batosul, face legatura intre bazinul pomicol al Bistritei, si cel al Reghinului. Marul produs aici este si cel mai gustos. “Unde este o sarbatoare traditionala, nu putea sa lipseasca folclorul si traditiile populare, tocmai de aceea au fost invitate formatii locale, romanesti, unguresti si sasesti, din Batos, Alunis, Dedrad, dar si din Reghin si Targu Mures. Marul reprezinta si un motiv de inspiratie, precum spune si cantecul, Omul bun si pomul ( marul) copt. De asemenea, o parte a corpului uman, al barbatilor, este marul lui Adam. Pacatul omului a venit prin intermediul acestui fruct, si noi incercam acum sa-l eliminam tot prin mar, deoarece marul inseamna sanatate” a precizat Campean Ioan, profesor, membru in comitetul de organizare a Sarbatorii Marului