Actorul şi regizorul Paul Barbăneagră a încetat din viaţă, astăzi, la Paris, la vârsta de 80 de ani. Theodor Paleologu a declarat: "cel mai mare regret pe care îl resimt în această zi este moartea lui Paul Barbăneagră, un excelent cineast, un patriot exemplar şi un om minunat şi generos". Paul Barbăneagra a fost cineast, eseist, colaborator al „France 2”, „France 3”, „Radio Europa Libera”.
A fost unul dintre cei mai importanţi realizatori de filme documentare, stabilit în Franţa, şi a regizat cunoscutul documentar „Nicoale Tonitza” (1964).
Autorul celebrului serial de televiziune „Arhitectură şi geografie sacră”
Născut în România în 1929, Paul Barbăneagră s-a stabilit în Franţa în 1964. Din 1957, realizează documentare – scurt şi mediumetraje –, majoritatea consacrate artei şi culturii. I s-a decernat Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă în 1976, pentru pelicula „Versailles: Palatul-Templu al Regelui Soare”, film ce constituie şi fundamentul unui faimos serial de televiziune, „Arhitectură şi geografie sacră”, realizat în anii ’70-’80. „Paul Barbăneagră ne dezvăluie pe ce temelii, deloc întâmplătoare, au ridicat arhitecţii misterului zidurile celui mai frumos oraş din lume, precum şi ale altor oraşe şi monumente la fel de fascinante. Imaginile zguduitoare, poezia şi profunzimea textului transformă filmele sale în opere unice ce răsună înlăuntrul cititorului, în stratul cel mai adânc al memoriei şi rădăcinilor sale“, se spune în prefaţa„ Simbolistica Parisului: Parisul sacru, Parisul mitic”, carte al cărei co-autor este, alături de Félix Schwarz.
A scris cartea „ Arhitectura şi geografia sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului”, editată de Polirom, în care oferă o extrem de interesantă evocare a bunului său prieten Mircea Eliade.
A primit de curând Ordinul „Meritul Cultural",