Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a declarat, luni, că, în cazul unui cutremur de pământ cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, în Capitală, pot fi distruse sau avariate peste 35.000 de construcţii, în Bucureşti fiind identificate peste 5.000 de construcţii cu grad de risc seismic ridicat.
"Din punct de vedere al riscurilor Bucureştiului se confruntă cu o gamă variată de ameninţări ce pot pune în pericol viaţa multor cetăţeni şi care, în acelaşi timp, pot produce pagube însemnate, cutremurele de pământ reprezentând însă cea mai mare ameninţare pentru Capitală", a spus Mihai Cristian Atănăsoaei.
În urma datelor primite de la serviciile deconcentrate, prefectul Capitalei a precizat că după expertizarea majorităţii clădirilor de locuit în Bucureşti au fost identificate şi clasificate în gradele I, II şi III de risc seismic peste 5.000 de construcţii, în această situaţie fiind încadrate
"în mod expres" construcţiile cu peste patru etaje.
Potrivit lui Atănăsoaei, în acest context, legea asigurării obligatorii a locuinţei "este bine venită", prefectul arătând întreaga disponibilitate pentru accesul societăţilor de asigurări la baza de date cu locuinţe din Capitală.
"Este atributul primarilor de a pune la dispoziţie aceste liste, iar prefectul Capitalei va folosi pârghiile necesare pentru a face acest proces operativ", a mai spus Cristian Atănăsoaei.
Declaraţiile prefectului Capitalei au fost făcute la lucrările Forumului internaţional al riscurilor catastrofale de la Palatul Parlamentului.