Căderea guvernului minoritar de centru în urma moţiunii de cenzură aprobată marţi creşte spectrul intensificării instabilităţii politice care ameninţă acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, titrează Reuters. Reuters scrie despre România, o ţară relativ săracă din Balcani, cu o populaţie de 22 de milioane de locuitori, care a trecut printr-o puternică schimbare de direcţie economică anul trecut, din cauza crizei financiare globale.
Guvernul va rămâne în funcţie până când parlamentul va aproba un nou executiv, ceea ce, comentatorii sunt de părere, se va întâmpla numai după alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie, care au polarizat grupările politice şi au determinat ruperea bruscă a coaliţiei în această lună.
Potrivit economiştilor, aceasta ar putea face mai dificilă îndeplinirea condiţiilor pentru pachetul de ajutor de 20 de miliarde de euro pe care România l-a obţinut în acest an de la FMI pentru a împiedica criza financiară, sau întârzieri în pregătirea bugetului pentru 2010.
România a trecut de la economia cu cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană şi de la o destinaţie atractivă pentru investitorii străini într-o zonă cu probleme, aflată într-o nevoie disperată de ajutor, din cauza politicilor economice ineficiente.
France-Presse anunţă: "România plonjează în incertitudine după căderea guvernului". AFP precizează din start că este pentru prima oară după 1990 când un guvern român cade în urma adoptării unei moţiuni de cenzură. De atflel consemnează şi declaraţia premierului Boc referitoare la reforma pensiilor: "Este o onoare de un guvern să cadă în timp ce promite o reformă vizând să anuleze privilegii".
Analiştii politici consultaţi de AFP se aşteaptă ca incertitudinea politică să se prelungească până după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Noul preşedinte a