Tânărul de liceu care învaţă departe de casă este sărac şi ţinut sub cheie: consumă des mâncare de la borcan, se trezeşte la ora 6.00 şi stinge lumina la ora 22.00. Sociologii spun că avantajul tinerilor care locuiesc la internat este că învaţă să se descurce mai repede. Liceenii susţin că marele avantaj este acela că au „scăpat“ de părinţi. Liceenii plecaţi să studieze departe de casă se obişnuiesc mai devreme cu lucrurile practice ale vieţii decât tinerii de vârsta lor care locuiesc cu părinţii şi, în plus, sunt mai descurcăreţi.
Potrivit sociologului Mircea Kivu, nu există un moment perfect pentru „părăsirea cuibului”: unii se maturizează mai devreme, alţii mai târziu şi alţii rămân adolescenţi toată viaţa.„Există o oarecare frustrare pentru cei care stau la cămin că nu mai au mâncare caldă şi cămaşa gata călcată, dar avantajul este că ei deja simt nevoia să fie independenţi”, a explicat sociologul.
De pildă, cei 46 de tineri cazaţi la internatul Colegiului Tomis din Constanţa au învăţat să-şi poarte singuri de grijă. La cantină trei mese pe zi costă 14 lei şi, ca să facă economii, tinerii vin cu mâncare de acasă. Plătesc 40 de lei „chirie” şi sunt înghesuiţi câte şase în camere micuţe, în care încap doar paturile şi dulapurile. Grupurile sanitare sunt pe hol. Şi televizorul este pe hol, dar este ţinut „sub cheie” de administrator. Au şi o masă pentru ping-pong, aşa că, între două cursuri învăţate, mai joacă un set.
De pază la cămin
La internatul Grupului Şcolar „Emil Palade“ din Constanţa timpul liber are altă valoare, mai ales că elevele sunt nevoite să stea pe rând de planton. Trebuie să-i supravegheze pe ceilalţi „căminişti” şi să se asigure că nu cumva în incintă intră băieţi sau persoane străine. După ora 20.00 circulaţia prin incintă se face doar cu aprobarea paznicilor angajaţi. Aici taxa pentru ele