Economiile emergente din Europa de Est au fost mai grav afectate de criza economica decat majoritatea tarilor si au nevoie de ajutor pentru a se redresa, potrivit lui Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Dupa mai multi ani de crestere accelerata, aceste tari au fost nevoite sa imprumute miliarde de euro de la institutiile internationale, pentru a supravietui crizei. Chiar si statele care au avut mai putin de suferit au resimtit puternic efectele recesiunii, cum ar fi prabusirea exporturilor, scaderea burselor si limitarea creditarii.
Intr-un comentariu pentru The Guardian, Mirow spune ca, desi au aparut primele semne de stopare a scaderii econonomice in aceste tari, este prematur sa spunem ca s-a incheiat criza, iar multe consecinte ale acesteia vor aparea de acum inainte.
Una dintre cele mai mari probleme o reprezinta deficitele bugetare imense ale tarilor din regiune. In tarile in care s-a recurs deja la o taiere a cheltuielilor bugetare, a fost afectat consumul si standardul de viata.
Pe langa deficit, majoritatea tarilor din Europa de Est au mai multe probleme, cele mai importante fiind dependenta de resursele naturale din exterior, dezechilibru al exporturilor, piete de capital mici si neadacvate si productia si utilizarea ineficienta a energiei.
Insa, ultimele 12 luni au scos la iveala si punctele forte al Europei estice, precum integrarea in pietele internationale, lucru ce a condus la cresteri puternice in timpurile bune, desi a avut un impact negativ in timpul crizei.
Sistemul bancar, esential pentru stabilitate
Faptul ca, prin cooperare internationala, s-a ajuns la o intelegere impotriva retragerii de pe pietele emergente din sud-estul Europei este vazut drept un pas crucial in mentinerea crizei in frau, crede Mirow.
O alt