Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile locuinţelor din ţara vecină s-au diminuat semnificativ, cu procente ce variază între 5% şi 48%. În vreme ce vânzările de locuinţe din ţară stagnează, tot mai mulţi români se hotărăsc să achiziţioneze o casă la sud de Dunăre. Un drum de patru ore cu maşina până în Veliko Tarnovo. Oraş istoric, fostă capitală a Bulgariei. Drumurile şerpuite se strecoară alene printre clădirile vechi. Un amestec inedit între Sinaia şi Budapesta.
Gândul la vacanţă este alungat rapid de câteva anunţuri de locuinţe scoase la vânzare. Preţul de 10.000 de euro pentru o casă te face să te gândeşti serios la perspectiva de a deveni turist permanent al ţării.
Cel mai mic preţ pentru locuinţele promovate de agenţia Area Bulgaria este de 4.500 de euro. Astfel de proprietăţi sunt însă case care au nevoie de ample lucrări de renovare, localizate în nordul oraşului Veliko Tarnovo, spune Dilyana Wright, manager al agenţiei locale Area Bulgaria.
Diferenţa maximă dintre preţul cerut pentru o casă şi cel la care se încheie o tranzacţie acum se ridică la circa 40%, în timp ce media acestei valori este de 20%. Există însă şi case care se vând la preţul cerut iniţial – totul depinde de proprietate şi de cumpărător.
„În timpul unei recesiuni, este normal ca orice piaţă să scadă”, spune Dilyana Wright. Preţurile practicate în anii trecuţi erau artificiale, neadaptate la realitatea pieţei locale, din cauza interesului investitorilor străini, crede ea.
Apartament de lux la preţ de garsonieră
Reduceri semnificative sunt practicate şi în cazul complexurilor de vacanţă de pe litoralul bulgăresc. Agenţia Bulgaria Invest a scos recent la vânzare un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 57 de metri pătraţi, la un discount de 60%. Locuinţa, localizată într-un complex re