Tineri din mai multe state fac cunoscută rezervaţia de la Buila-Vânturariţa Cei 35 de tineri din şase ţări participă la seminarul european Youth Ranger, care se desfăşoară în perioada 8-14 octombrie în localitatea vâlceană Costeşti. Proiectul este realizat de Asociaţia Kogayon, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Buila-Vânturariţa.
„El face parte din programul european «Youth in Action», finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea proiectului e de 15.000 de euro“, spune Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Kogayon.
Au temă să realizeze materiale promoţionale
Duminică, tinerii au vizitat Mănăstirile Bistriţa, Hurezi, Iezer, Arnota, Dintr-un Lemn, Muzeul Trovanţilor, atelierele de ceramică din zona oraşului Horezu, culele de la Măldăreşti.
„În primele zile au avut loc instruiri legate de conceptul de arie naturală protejată“, a precizat Stoican. Ei au fost şi pe un traseu turistic în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa unde au văzut specii rare de plante protejate internaţional. Ieri, tinerii au urcat în rezervaţie pe un traseu de creastă până la cota 1.560 de metri, la Curmătura Builei. În timp ce au vizitat Parcul Naţional Buila-Vânturariţa şi obiectivele turistice din jur, aceştia au avut ca temă conceperea unor materiale de promovare a zonelor.
„În urma experienţelor trăite şi a informaţiilor acumulate, tinerii vor realiza, astăzi şi mâine, modele de promovare a zonelor vizitate. Ei vor promova parcul în ţările din care sunt“, declară Florin Stoican. Printre obiectivele turistice naturale din parc se numără: Cheile Bistriţei, Cheile Costeşti, Cheile Cheia, Cheile Olăneşti, Valea Otăsăului, Peştera Liliecilor, Peştera Urşilor, Dolinele din Muntele Arnota, Arcada natural Casa de Piatră de la Pătrunsa, Rezervaţia de Tisa de la Cheia, Peştera din Cheile Cheii, Peştera cu Lac, Peştera Laleaua Verde şi Peşer