Pe blogul său din Germania scriitorul bănăţean Willian Totok a publicat mai multe documente prin care arată cum erau urmăriţi de Securitate el, scriitoarea Herta Müller şi scriitorul Helmut Frauendorfer. Citiţi mâine în Adevărul cum era urmărită Herta Müller şi ce scrisori, care erau destinate ei, au ajuns pe mâna securiştilor.
Citiţi şi:
Herta Müller, de la reduceri la bestsellerTimişoara: Colega de clasă a Hertei Muller îşi aminteşte că scriitoarea era foarte ordonatăAmericanii încep să devină interesaţi de opera Hertei MullerHerta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"Ceauşescu a vândut un NobelTimişoara: Herta Muller încă are o relaţie tensionată cu România
Un document eliberat în luna aprilie a anului trecut de CNSAS arată că proaspăta câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller şi încă doi scriitori bănăţeni erau urmăriţi de Securitate prin operaţiunea „Bănăţenii”. În urmă cu exact 21 de ani, în luna octombrie a anului 1988, Securitatea a pus la punct un „plan de măsuri” prin care cei trei scriitori să fie influenţaţi „pozitiv”.
Măsuri pentru izolare
Planul de măsuri întrprins de Securitate arată că Hertha Müller şi cei doi scriitori „de limbă germană emigraţi din judeţul Timiş şi stabiliţi în R.F. Germania....au continuat să deosebit de ostile, iar măsurile de influenţare pozitivă întreprinse până în prezent nu şi-au atins scopul”, după cum arată documentul CNSAS. Una din primele măsuri ale comuniştilor a fost identificarea apropiaţilor scriitorilor şi izolarea lor de emigranţii bănăţeni.
Alte documente ale Securităţii arată cum Herta Müller a fost denigrată în rândul nemţilor, motiv pentru care a avut de suferit înainte de a ajunge în Germania. Monitorizarea Hertei de către comunişti a continuat şi după ce a ajuns în Germania.