Sunt alimente bune. Dar, din păcate sunt şi alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se înscrie în hrana de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără să ştim cât de nesănătoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, am făcut un top al celor mai periculoase alimente.
Margarina. Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totuşi, dacă vrem să fim sănătoşi, margarina trebuie exclusă din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta conţine grăsimi hidrogenate, grăsimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru şi care nu intră în procesele de digestie. Aceste grăsimi sunt depozitate pe pereţii vaselor de sânge ceea ce conduce, în cele din urmă, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator. La margarină ar trebui să renunţe şi cei care au probleme cu kilogramele în plus. Consumul acestui aliment favorizează formarea de depozite de grăsime în jurul taliei şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Specialistul nostru atrage atenţia că nici nu bănuim în câte alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarină conţin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de pâine, biscuiţi, bomboane şi ciocolată.
Muştarul. Dă savoare micilor şi cârnaţilor. Şi cum românii sunt mari consumatori de mici şi cârnaţi, evident, că şi muştarul e la loc de cinste. Dar hai să vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al muştarului? Mulţi conservanţi şi coloranţi sintetici. În ultimul timp, poţi să găseşti în supermarketuri muştar cu diverse arome. De pildă, cu aromă de miere. Acesta conţine un agent de îngroşare - "guma xantan" sau E 415. Ce rol are această substanţă? Măreşte vâscozitatea produselor