Schimbările guvernamentale şi legislative vor aduce, probabil, ineditul în unele deconcentrate
În mai puţin de un an, angajaţii unor instituţii deconcentrate s-ar putea să ajungă în postura de a fi coordonaţi de cel de-al treilea director. Ipoteza poate deveni realitate, dacă România va ajunge să fie condusă de un alt Executiv. La închiderea ediţiei am aflat că în Biroul Politic Naţional al PD-L s-a decis că la deconcentrate se va merge pe ideea că OUG 37 este abrogată, iar şefii vor trebui testaţi în baza OUG 105/2009.
Coalizarea opoziţiei formată, mai nou, din PSD - PNL - UDMR ar putea aduce românilor un alt Executiv care va guverna până la desemnarea viitorului şef al statului. Chiar dacă noul Cabinet are zilele numărate, n-ar fi exclus ca să-şi desemneze noi oameni în teritoriu sub binecunoscutul pretext „pentru a ne asigura de punerea în practică a programului"... care va fi el şi al cui o fi. Atunci, pe lângă problema formaţiunilor politice care vor avea „prioritate" în nominalizarea oamenilor ce vor fi promovaţi pe funcţii de conducere în judeţele ţării, va mai apărea un aspect deloc de neglijat: instituţii deconcentrate cu mai mulţi directori „valabili".
Agonie şi extaz pentru liberali
Pentru a-şi putea impune oamenii în teritoriu, odată venită la guvernare, Coaliţia PSD - PD-L a emis vestita OUG 37/2009. Bucurie mare, liberalii puteau fi înlăturaţi, iar la butoanele de comandă treceau social-democraţi şi democrat-liberali... sau câţiva apolitici „coloraţi", apoi, în funcţie de partidul care i-a susţinut sau i-a menţinut pe funcţii. La vremea respectivă, unii liberali nu s-au lăsat duşi cu preşul şi au atacat în instanţă ordinele prin care erau revocaţi din posturile obţinute o parte în 2006, iar „diferenţa" în 2007, când PNL s-a lepădat de PD-L şi a rămas singur la guvernare. De asemenea, PNL şi UDMR au sesizat Curtea Constituţio