După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină (CODM) a decis constituirea unui grup de lucru în vedere rezolvării problemei scurgerii de combustibil de la nava „Paris", ieri au fost făcute publice primele măsuri care se vor lua în sensul prevenirii unui dezastru natural.
Reunit ieri, la sediul Prefecturii Constanţa, CODM a hotărât ca metodă 100% sigură pentru prevenirea viitoarelor scurgeri de păcură de la nava „Paris" scoaterea combustibilului din tancurile navei. „Dacă ANR aprobă această metodă, vor face o adresă către firmele care au ca obiect de activitate astfel de operaţiuni, urmând ca ulterior acestea să-şi depună ofertele", a susţinut prefectul Claudiu Palaz la începutul reuniunii. Membrii CODM au mai luat în calcul şi acoperirea navei cu ciment, acţiune care nu ar exclude scurgeri de păcură pe viitor, sau o explozie controlată, care ar afecta structura de rezistenţă a digului, dar şi tăierea navei în bucăţi.
Şeful ARSVOM, Dorel Onaca, chiar s-a scufundat în urmă cu două zile pentru a vedea la faţa locului care este situaţia. „Am etanşat toate fisurile, în următoarele trei zile vom pune peste caplamale metalice, după care cauciuc natural şi rapid ciment. Această metodă ne poate asigura că luni de zile nu va mai exista vreun pericol de scurgere. După cimentare, decupăm tabla şi scoatem combustibilul existent în dublul fund unde s-au găsit fisurile", a explicat Onaca. Operaţiunea se va finaliza în trei zile, cel mult o săptămână.
Cât priveşte costurile implicate, se pare că operaţiunea de cimentare nu va presupune cheltuirea de sume suplimentare. În privinţa următoarei etape, cei prezenţi nu au putut spune cu exactitate la cât se vor ridica acestea: „Dacă ANR va fi de acord să tăiem şi să scoatem combustibilul, nu ştim încă la cât se vor ridica acestea. De la o singură tăiere putem scoate 50 - 6