Profesorii bihoreni sunt nemulțumiți de starea bazelor sportive din județ și de faptul că numărul orelor de educație fizică și sport au scăzut.
Prezenți astăzi la sediul Direcției pentru Sport, profesorii de educație fizică din Sânmartin, Salonta, Aleșd și Tinca și-au spus nemulțumirile. “În România nu mai există baze sportive, acestea se confundă cu curtea școlilor”, a spus Viorel Potre, profesor la școala din Sânmartin, care a precizat că instituțiile de învățământ suferă și din cauza lipsei unei baze didactico-materială. Deși își doresc să implice cât mai mulți elevi în activități competiționale, profesorii de specialitate recunosc că principala problemă o constituie reducerea numărului de ore de educație fizică. “La clasele a V-a avem două ore de educație fizică, la liceu – numai una. Nu putem face nici ore opționale pentru că s-au tăiat orele pe ansambluri sportive”, a subliniat Sebastian Moisiu, cadru didactic la Aleșd. Șeful Inspectoratului Școlar s-a arătat optimist în ceea ce privește noua lege a învățământului care reglementează și acest capitol.
Copiii europeni au probleme de sănătate, pentru că nu fac sport
În anul 2002, un studiu realizat de câțiva medici sportivi din Europa indica faptul că 80% dintre copiii europenilor suferă de boli sau disfuncții ale coloanei vertebrale.
Statisticile întocmite de specialiști în medicina sportivă indică probleme și la nivelul aparatului respirator. 60% dintre copii suferă de probleme respiratorii. „În afară de orele de educație fizică din școală, copiii noștri nu mai participă la nicio altă activitate sportivă. Ne trezim cu ei bolnavi și constatăm că ne constă mai mult asigurarea stării lor de sănătate prin medicamente”, a spus Dorel Luca, șeful Inspectoratului Școlar Bihor. O parte importantă a proiectului demarat astăzi de către Direcția Județeană pentru Sport o constituie și as