Institutul pentru Politici Publice doreşte să iniţieze o campanie necomercială de informare a cetăţenilor cu privire la participarea la vot la toate tipurile scrutin, inclusiv la referendum, idee promovată şi de către preşedintele Traian Băsescu. Sursa: Codrin Prisecaru
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a respins această campanie, motivând că "în materie de referendum nu s-au încheiat formalităţile legale" şi, în plus, mesajul transmis coincide cu cel al preşedintelui Băsescu, aflat în campanie electorală pentru un nou mandat.
"Institutul pentru Politici Publice militează pentru creşterea interesului cetăţenilor faţă de activitatea instituţiilor statului, inclusiv a Parlamentului României (...) Apreciem că votul reprezintă în final exprimarea fidelă a voinţei suverane a poporului şi că, în contextul descreşterii interesului cetăţenilor pentru procesul electoral ca şi pentru temele globale ale funcţionării instituţiilor publice, regimul democratic din România, organizaţiile societăţii civile trebuie să încurajeze cetăţenii să participe la procesul de luare a deciziilor, atât în context electoral, cât şi între alegeri", se arată în adresa IPP, semnată de Violeta Alexandru, director al institutului.
Refuzul CNA nu s-a datorat, după cum au motivat membrii comisiei, la natura campaniei, ci a fost cauzat de faptul că legea referendumului nu s-a definitivat. Membrii IPP au subliniat că intenţia lor prin campania "Mai puţini, mai bine" a fost de a-i pregăti pe cetăţeni în eventualitatea organizării unui referendum.
Coincidenţe
Membrii CNA au sesizat, însă, şi asemănările dintre mesajul campaniei şi cel transmis de către preşedintele Traian Băsescu, aflat oficial în campanie electorală pentru un nou mandat. Pe 24 septembrie, acesta a propus Parlamentului reducerea numărului de parlamentari şi a adresat,