Constănţenii petrec două-trei ore săptămânal în librării pentru a conspecta din volumele costisitoare pentru buzunarul lor. Cărtureşti şi Diverta sunt singurele librării din oraş care oferă spaţiu de lectură pentru iubitorii de carte. Cititorii de ocazie sunt în special studenţii, care studiază capitole din volumele de care au nevoie, ori pensionarii, pentru care preţul cărţilor este inaccesibil.
„Îmi place să citesc beletristică, cel mai mult îmi place Cărtărescu. Acum m-am oprit însă la raionul de copii“, spune Raluca, elevă în clasa a XI-a.
„Clienţii pot citi o carte fără a o achiziţiona în mod obligatoriu“, explică Raluca Popescu, managerul de la Cărtureşti, una dintre libăriile în care constănţenii se pot documenta. Printre aceştia se numără medici, care au nevoie de informaţii precise din compendii, ori profesori, care se documentează pentru a preda cursuri cât mai complete elevilor.
„În medie sunt 50 - 60 de persoane care vin în mod constant să achiziţioneze ori pur şi simplu să citească o carte. Unii sunt clienţi de weekend, iar alţii, cărora timpul le permite, vin în fiecare zi“, menţionează managerul de la Cărtureşti.
Şi în librăria „Diverta“ din Tomis Mall vin cititori de ocazie. „Există un spaţiu de lectură unde se poate spicui dintr-o carte. Dar pentru a face conspectul, există biblioteci“, spun reprezentanţii librăriei. În alte librării din oraş nu există spaţii amenajate pentru a putea face conspecte.
Volumele răsfoite, înlocuite la cerere
Până acum nu a existat niciun caz în care o carte să fie refuzată de cumpărător pentru că a fost răsfoită înainte. „Se poate întâmpla să nu fie la fel de lucioasă coperta vreunei cărţi, însă celor care vor să le cumpere pentru a le oferi drept cadou le sunt oferite exemplare din stocul disponibil, care nu au fost răsfoite“, spune Popes