Aproximativ un milion de români au venit anul acesta pentru o săptămână la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Corturile şi tonetele au invadat Iaşiul, spre bucuria comercianţilor. De la brelocuri pentru maşină cu chipul sfinţilor şi până la haine din piele, totul este scos pe tarabă.
Coadă la minuni, de Emilian Isăilă
Mai citiţi: Un pelerin a făcut infarct la moaştele Sfintei ParaschevaIaşi: S-a închinat la moaşte apoi a luat 60 de pastileIaşi: UPDATE Mii de pelerini au îndurat frigul pentru a se ruga la Moaştele Sfintei ParaschevaOamenii au aşteptat ore în şir să se închine la moaşte
Micii oameni de afaceri şi-au legat speranţele de Sărbătoarea Sfintei Parascheva şi au venit în număr mare la Iaşi, transformând oraşul într-un talcioc. Tarabele s-au deschis sâmbătă, 10 octombrie, şi vor rămâne aşa până la 15 octombrie, când moaştele vor fi reaşezate la Mitropolie.
Vânzătorii de carne nici nu mai au timp să respire. Clienţii se simt însă înşelaţi. „În viaţa mea nu m-am simţit mai păcălit ca acum. Cu banii pe care i-am dat pe o bucată de carne reîncălzită mâncam de două ori mai mult la restaurant“, se plânge Ionuţ Prisecariu. Comercianţii nu ţin cont însă de doleanţele muşteriilor. „Bucătarii“ aprind cărbunii pe la 9.00 dimineaţa şi-i sting aproape de miezul nopţii. O sută de grame de cârnat costă 4 lei, iar suta de grame de costiţă, 5 lei. Într-o zi bună, câştigul este de aproximativ 10.000 de lei.
La câteva sute de metri de grătare stau vânzătorii de haine. Pentru că oamenii mai mult se uită decât cumpără, aceştia sunt extrem de serviabili. Hainele bărbăteşti din piele costă 400 de lei. Micii afacerişti din curtea catedralei mitropolitane sunt însă cu adevărat binecuvântaţi de Dumnezeu. Ei vând aproape pe bandă rulantă obiectele de cult. Cele mai căutate sunt bibliile, la preţuri cuprinse între