Ultracunoscutul aspartam, îndulcitor artificial folosit în special pentru produsele dietetice, este din nou studiat de cercetători. De data aceasta, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hull din Marea Britanie, conduşi de profesorul Stephen Atkin, vor cerceta de ce unele persoane sunt mai sensibile la acest îndulcitor.
Conform unor studii efectuate de cercetători din lumea întreagă, aspartamul nu doar că măreşte riscul îmbolnăvirilor de cancer, dar poate cauza numeroase alte efecte secundare: dureri de cap, febră, ameţeli, convulsii, greaţă, creşterea în greutate, depresie, atacuri de anxietate, pierderea gustului, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, probleme de vedere, insomnie. Întrucât aceste simptome se înregistrează doar la anumite persoane, cercetătorii conduşi de Atkin vor să afle motivul pentru care unii oameni sunt sensibili şi alţii nu la acest îndulcitor.
DIFERENŢE APRECIABILE
"Cercetarea noastră, care se va desfăşura pe parcursul a 18 luni, nu are scopul de a determina dacă aspartamul poate fi consumat în condiţii de siguranţă. Acest lucru a fost deja stabilit. Dar vrem să vedem de ce unele persoane sunt mai sensibile.
De aceea, îi vom urmări pe cei care mănâncă, spre exemplu, ciocolată îndulcită cu aspartam şi se plâng de efecte şi pe cei care pot înghiţi kilograme din acest îndulcitor şi nu au nici o problemă", a declarat profesorul Atkin. "De asemenea, le vom da diverse preparate subiecţilor, fără ca aceştia să ştie dacă acestea conţin sau nu aspartam. În funcţie de reacţiile lor, ne vom da seama de ce unii sunt sensibili şi alţii nu", a mai precizat Atkin.
Aspartamul este un îndulcitor inventat de cercetătorii americani în 1965 şi era menit să înlocuiască zahărul, acuzat că aduce kilograme în plus. Astfel, americanii ar fi trebuit să se poată bucura de dulciuri fără să se teamă că se