O mână de oameni din localitatea Mahmudia, judeţul Tulcea, a ales să trăiască din practicarea unei vechi tradiţii: împletitul papurii. Acolo unde braconajul este în floare, câţiva localnici din Deltă fac bani din activităţi „curate“, ce dezvoltă ecoturismul în zonă. Pescăruşi, albatroşi, lişiţe, cormorani, pelicani în zbor. O călătorie cu catamaranul pe canalele Dunării până la lacurile Deltei dezvăluie o varietate a florei şi a faunei, greu de descris în cuvinte, o bogăţie la îndemâna localnicilor pe care însă ei nu ştiu s-o „vândă“.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării adăposteşte mii de specii şi zeci de tipuri de ecosisteme. Multe dintre ele sunt strict protejate nu numai în România, ci şi în lume.
Delta Dunării însă este supusă unei ameninţări permanente: devoltarea haotică şi nesustenabilă. Sărăcia oamenilor care locuiesc în comunităţile din Delta Dunării îi face să apeleze la mijloace de trai mai puţin legale, dar imediat aducătoare de profit, cum ar fi braconajul.
Produsele aveau mare căutare afară
În ariile protejate, activităţile ce destabilizează habitatul sunt interzise prin lege, o lege care însă, de cele mai multe ori, nu se aplică, după cum spune Costel Popa, directorul organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Potrivit lui, braconajul în Rezervaţia Biosferei a ajuns în ultimii ani la cifre îngrijorătoare. Normele comunitare prevăd ca locuitorii acestor zone speciale să se îndrepte către activităţi mai puţin dăunătoare mediului.
Ecoturismul este una dintre soluţii. În localitatea Mahmudia, o mână de oameni încearcă să reînvie o veche tradiţie, ce cunoştea o amploare deosebită înainte de Revoluţie, dar care, încetul cu încetul, a murit: împletiturile din stuf şi din papură.
În localitatea situată pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe s-a deschis de curând