Farmaciile ar putea sista livrările de medicamente compensate şi gratuite, după ce, săptămâna trecută, Executivul a hotărât majorarea termenului de plată a facturilor emise de unităţile aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate, de la 60 la 210 zile, măsura fiind aplicabilă retroactiv. Potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), măsura se va aplica începând cu luna iunie 2009. "Cu alte cuvinte, timp de şapte luni
Farmaciile ar putea sista livrările de medicamente compensate şi gratuite, după ce, săptămâna trecută, Executivul a hotărât majorarea termenului de plată a facturilor emise de unităţile aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate, de la 60 la 210 zile, măsura fiind aplicabilă retroactiv.
Potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), măsura se va aplica începând cu luna iunie 2009.
"Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele către bugetul de stat, TVA-ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic. De altfel, începând cu luna iunie a acestui an, casele judeţene de asigurări au făcut plăti la cota de avarie, pentru medicamentele compensate şi gratuite, plăţile efectuate către farmacii fiind la un minim istoric", potrivit Colegiului Farmaciştilor.
"Această situaţie va avea consecinţe dramatice"
Totodată, medicamentele eliberate de farmacii pentru programele naţionale de sănătate nu au mai fost achitate de către casele judeţene de asigurări începând din luna martie 2009, arată sursa citată.
"Această situaţie va avea consecinţe dramatice în privinţa asigurării cu medicamentele necesare a tuturor pacienţilor şi în special a celor cu boli cronice, grave, din categoria celor incluse în programele d