Cel mai des, schimbările bruşte de temperatură amplifică stările de oboseală. Orice persoană sănătoasă poate fi afectată de meteosensibilitate. Iar în cazul reumaticilor şi cardiacilor, variaţiile de temperatură agravează simptomele existente. Femeile sunt mai sensibile în cazul schimbărilor bruşte ale vremii decât bărbaţii.
„Nu există categorii de persoane care să nu fie afectate de meteosensibilitate. Variaţiile de temperatură determină cel puţin o sensibilitate psihică. Femeile sunt cele care suferă cel mai mult în urma acestui fenomen, pentru că au o latură emoţională puternică. În schimb, psihicul copiilor este cel mai puţin afectat de vremea rea“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
Pentru a combate schimbările de dispoziţie care apar în aceste perioade, cea mai simplă metodă constă în expunerea la soare în zilele frumoase.
Specialiştii afirmă că persoanele care îşi desfăşoară activitatea în spaţii închise sunt afectate serios de meteosensibilitate. Explicaţia este că, în lipsa luminii naturale, organismul lor şi-a pierdut capacitatea de adaptare la transformările produse de vreme.
Medicamentele combat durerile
Manifestările meteosensibilităţii sunt diferite de la caz la caz. Frecvente sunt durerile de cap, durerile articulare, somnolenţa, ameţelile şi dificultăţile de concentrare. Cele mai supărătoare rămân durerile de articulaţii.
„Din cauza frigului şi umezelii, simptomele afecţiunilor reumatismale se agravează. Pentru a combate disconfortul dat de vremea rea în cazul celor cu poliartrită reumatoidă, artroză sau cu spondilită anchilozantă, se recomandă creşterea dozelor de medicamente antiinflamatoare şi antalgice“, menţionează medicul Călin Ciubotaru.
Modificările presiunii atmosferice afectează şi starea cardiacilor. „Când apar variaţii de temperatură,