Companiile străine renunţă la investiţiile din România şi din cauza oficialităţilor locale, care promit ce nu pot oferi. Primarii se laudă că pot oferi facilităţi fiscale, că există forţă de muncă sau că au terenuri disponibile, informaţii care contrazic datele obţinute deja de investitori. Fiecare ţară îşi laudă marfa, dar nu poţi să te lauzi cu luna de pe cer şi tu să nu ai nimic. „Există tendinţa de a exagera lucrurile pentru a fi convingători. Investitorii verifică din trei surse şi, dacă nu se confirmă ce spune primarul, prima impresie e clară, l-ai pierdut“, a spus Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul de Seară“ din Timişoara.
Pe lângă laudă, autorităţile locale au obiceiul să promită că vor oferi sprijin necondiţionat pentru o investiţie, lucru care nu se întâmplă.
„Dacă autoritatea spune «da, rezolvăm cu autorizaţii, rezolvăm cu utilităţi, rezolvăm cu transport», atunci să se şi ţină de cuvânt. Dacă tu, ca autoritate, spui că se rezolvă şi dai un timp, dar nu te ţii de cuvânt, atunci investitorul îţi pleacă”, a mai spus Sorin Maxim. După eşecuri de plasare a unor investiţii în zona Banatului, cauzate de atitudinea edililor, specialiştii de la ADR Vest au decis să le impună autorităţilor un ghid de comportament, de la ce şi cât să vorbească, până la ţinuta vestimentară.
Banatul, pe lista pierzătorilor
„Le sugerăm uneori ce trebuie să facă, ce trebuie să spună, cât să se laude. Investitorii sunt sensibili la atitudinea pe care o au ceilalţi faţă de ei, de la cum sunt primiţi, dacă se ţin autorităţile de cuvânt, dacă la şedinţă nu doarme primarul când este prezentată compania, dacă au răbdare cu ei“, a mai explicat Sorin Maxim.
Unul dintre exemplele de laudă şi de indiscreţie care au pus Banatul în lista pier