Starnet Consulting, o firma din Cluj care ofera servicii in domeniul IT cu o cifra de afaceri de 2,3 milioane de lei anul trecut, a obtinut finantare europeana pentru un proiect in valoare de 139.769 de lei (33.278 de euro) prin care va achizitiona sase echipamente de fibra optica si doua accesorii.
"Vrem sa cream un departament pentru fibra optica, un fel de laborator mobil, sa mergem pe teren si sa oferim clientilor servicii de sudare de fibra optica, reparatii, masuratori", spune Mirela Sarbu, director in cadrul firmei si responsabilul proiectului.
Problema este ca, pentru a nu pierde finantarea europeana, firma trebuie sa achizitioneze cele opt echipamente in doar o saptamana.
Contractul a fost semnat in iunie 2009, la 12 luni dupa ce a fost depusa cererea de finantare. Pe 1 iulie, firma a solicitat un act aditional prin care sa recalculeze bugetul si sa prelungeasca perioada de implementare de la trei luni la patru luni. Raspunsul trebuia primit in 30 de zile calendaristice, insa el a venit dupa trei luni si aproape trei saptamani.
"Astazi incep implementarea proiectului si trebuie sa termin intr-o saptamana din cauza prelungirii termenelor de aprobare a actului aditional pe care l-am depus pe 1 iulie. Acesta a fost aprobat abia pe 15 septembrie, iar eu am aflat de el abia azi (ieri - n.r.)", spune Sarbu.
Unul din motivele pentru care aprobarea actului aditional a intarziat atat de mult a fost si faptul ca justificarea pentru recalcularea bugetului, adica trecerea cheltuielilor neprevazute la cheltuielile de achizitie, a fost cresterea cursului de schimb.
"M-au sunat cei de la Bucuresti si mi-au spus ca trebuie sa modific si sa justific prin diferente de pret, nu prin diferente de curs valutar, pentru ca proiectul este in lei. Insa eu am considerat atunci ca e corecta justificarea, mai ales ca ni s-au dat niste exemple de compl