Guvernul Boc II a fost demis ieri in Parlament, o premiera in istoria Romaniei, dupa ce 254 de deputati si senatori de la PNL, UDMR, PSD au votat ieri motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei".
Doar 176 de deputati ai PD-L si ai minoritatilor nationale au votat pentru mentinerea Guvernului, dupa o zi apasatoare in Parlament, in care parlamentarii puterii si ai opozitiei au facut intrecere de discursuri electorale in tribuna si de bancuri la bufet.
"Guvernul a pierdut o batalie, dar nu si razboiul", a declarat dupa anuntul oficial privind rezultatul premierul Emil Boc.
"Viata merge inainte, ne vom continua activitatea pana cand un nou Guvern va depune juramantul. Este o onoare pentru un Guvern sa cada incercand sa promoveze o lege a pensiilor care elimina privilegiile. Pensiile speciale raman, dar nu pentru mult timp, pentru ca valul reformei a fost pornit. Este ultima zvacnire a PSD si PNL pentru a-si apara privilegiile", a spus Boc, dupa ce in plenul Parlamentul i-a infierat pe liderii opozitiei, Crin Antonescu (PNL) si Mircea Geoana (PSD), ambii contracandidatii lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale, pentru ca au dorit caderea Guvernului din ratiuni electorale, fara a veni cu vreo solutie.
"In spatele meu stau faptele, iar in al dumneavoastra vorbele", le-a spus Boc liderilor opozitiei.
Au facut istorie
Este pentru prima oara cand un Guvern cade in Parlament in ultimii 20 de ani, desi au fost momente in istorie cand soarta unor premieri si a unor partide au stat in cateva voturi.
De altfel, cuvintele "facem istorie" stateau ieri dimineata pe buzele multor parlamentari din PSD si PNL care asteptau, cu zambetul pe buze, votul care avea sa duca la demiterea Guvernului.
Pe holuri se faceau calcule incurcate despre numarul parlamentarilor prezenti sau absenti, se incercau aranjamente, discutii, rugaminti pate