Miile de credincioşi care au supravieţuit „potopului“ de ieri şi frigului năpraznic de peste noapte şi-au văzut astăzi visul cu ochii şi au atins moaştele Ocrotitoarei Moldovei
Cei peste 10.000 de oameni veniţi din toată ţara au luat parte, de la ora 9.00, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan. „M-am rugat şi ieri pentru iertarea păcatelor la Sfântă. Azi vreau să particip la slujbă ca să-mi ajute Dumnezeu. Mă rog pentru linişte şi iertarea păcatelor tuturor“, a spus Virginia Iuga, din comuna ieşeană Andrieşeni. La slujbă a luat parte şi Milica Fran din Galaţi. Bătrâna a stat de aseară la rândul format lângă Mitropolie şi a trecut pe la raclă azi-dimineaţă în jurul orei 9.00.
Credinţa oamenilor, testată de ger şi ploaie
„N-am simţit frigul. Dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat, reuşeşti. Eu mi-am dorit să ajung la Sfântă şi sunt aici“, a spus femeia, cu lacrimi în ochi. Slujba a fost transmisă pe două ecrane în curtea lăcaşului de cult.
Miile de pelerini stau la o coadă de doi kilometri pentru a ajunge la moaşte şi a se ruga în curtea Mitropoliei până mâine seară. Marţi noapte, coloana pelerinilor se întindea pe mai bine de un kilometru până aproape de benzinăria de pe strada Sf. Andrei. Comercianţii care au ajuns în Iaşi încă de sâmbătă, precum Gicu Formagiu din Hârlău, spun că în 2009 au venit mai puţini pelerini decât în anii precedenţi.
Slujba s-a încheiat în jurul orei 12.30, iar cele aproape 70.000 de sărmăluţe de post au fost împărţite la Cantina de Ajutor Social încă dinaintea încheierii ceremonialului religios. „Am venit de la Bacău şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am fost la slujbă. Sunt foarte bune sarmalele, chiar dacă sunt de post“, a spus Maria Cozma, de 40 de ani, din Bacău.
De asemenea, la slujbă au mai luat parte peste