Pentru că iarna îngheţata se vinde mai prost, Ioan Istrate, acţionarul companiei Alpin 57 Lux, a pariat şi pe produse de patiserie. Speră ca afacerea să-i crească astfel cu cel puţin 20%. Comerciant din tată-n fiu, Istrate ştie cum să îşi menţină afacerile. Vara vinde îngheţată şi iarna pateuri calde. Aşa a ajuns la o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Ioan Istrate din Sebeş (judeţul Alba) face afaceri de când se ştie. „Părinţii mei au fost tot comercianţi. Chiar şi înainte de 1989 am făcut business“, îşi aminteşte acţionarul companiei Alpin 57 Lux, care fabrică în principal îngheţată. Părinţii lui au avut un mic atelier de tors lână, iar Istrate a muncit cot la cot cu ei până la Revoluţie, când afacerea nu a mai mers. „Şi am încercat să mă apuc de altceva, pentru că negoţul era principala mea îndeletnicire“, spune investitorul.
În 1993 a făcut prima societate, în acţionariat fiind el şi soţia sa. „M-am uitat în stânga, în dreapta, ce oportunitate ar fi şi am început cu îngheţata. La nivel micro. Dispuneam acasă de spaţiu mare şi acolo am început“, spune Istrate. Prima distribuţie a făcut-o pe plan local, pentru a testa gusturile şi piaţa. Apoi s-a extins zonal, iar în 1998 cu banii făcuţi a achiziţionat prima linie tehnologică (italiană) de îngheţată.
De atunci afacerea a crescut pas cu pas, ajungând în prezent să-şi desfăşoare activitatea pe o platformă industrială din Sebeş de 30.000 de metri pătraţi şi la o producţie de 100 de tone pe zi de îngheţată pe zi.
Condiţiile meteo şi criza nu-l afectează
Îngheţata este consumată mai mult în zilele toride, ceea ce face ca afacerea din domeniu să aibă un vârf de sezon, dar prin diversificarea afacerii, antreprenorul a reuşit să îşi menţină volumul veniturilor pe parcursul întregului an. Produsele sale de patiserie se vând sub brandul RomCherie. Firma