Criza politică din România suscită comentarii în presa internaţională. "Acordul României cu FMI-ul amenintat de căderea guvernului de la Bucureşti" titrează Les Echos, ziar economic care comentează ştirea pe mai bine de o jumătate de pagină. Mesajul trimis de Bucureşti pieţelor financiare e unul negativ, constată Les Echos.
Criza politică din România suscită comentarii în presa internaţională.
"Acordul României cu FMI-ul amenintat de căderea guvernului de la Bucureşti" titrează Les Echos, ziar economic care comentează ştirea pe mai bine de o jumătate de pagină. Criza politică se accentuează şi riscă să dureze până la sfârşitul anului ţinând cont de calendarul electoral.
Mesajul trimis de Bucureşti pieţelor financiare e unul negativ, scrie Les Echos.
Publicaţia reaminteşte că România, confruntată cu violenţa crizei economice, a cerut ajutor financiar internaţional. Ori instabilitatea politică din ţară survine într-un moment în care Bucureştiul trebuia să-şi diminueze cheltuielile pentru a respecta exigentele insitituţiilor de credit internaţionale, mai scrie publicaţia.
A treia şi ultima tranşă de finanţare de la FMI, prevăzută în decembrie, e condiţionată de aplicarea reformelor, reforme ce par a fi însă acum compromise mai mult ca niciodată. Oare ţara îşi va lua riscul de a opta pentru un conflict cu Fondul Monetar International? se întreabă Les Echos.
Scenariul ar putea avea consecinţe dureroase pe plan economic: agenţiile de rating au prevenit deja că sunt gata să-şi diminueze notele de apreciere, lucru ce-ar face mai dificil accesul la finanţele externe. O mişcare mai de lungă durată de ocolire a României este însă de exclus.
Plusuri
"Nu totul e chiar atât de negru în România", încearcă să liniştească" un consultant întrebat de Les Echos. Datoria publică în raport cu PIB-ul este cea mai mică din regiune, deficitul e în