Opozitia a pus pe masa cartea cu care sa-l trimita in corzi pe Traian Basescu: Klaus Iohannis propunerea majoritatii pentru postul de premier. Limitele eventualului mandat sunt insa neclare: va fi guvern de tehnocrati sau politic, doar pentru doua luni sau pentru mai mult timp?
Primarul Sibiului este o solutie abila: are aura profesionistului serios, confirmat de realegeri fara drept de apel, si o imagine publica, deocamdata, curata, desi undeva, intr-un colt, pandeste amenintarea celor sase case din salariu de bugetar.
Dar, mai ales, Klaus Iohannis este neamt, ceea ce in acceptiunea romaneasca inseamna un om serios si temeinic. Ba chiar mai mult, prin ascendenta, poate trimite, in acelasi mental colectiv, spre Carol I ajuns pe tron tot ca solutie salvatoare intr-un blocaj total. Cat de independent este in mod real Klaus Iohannis e discutabil, avand in vedere implicarea lui in campania PNL, insa nu e membrul niciunui partid parlamentar.
Prin aceasta propunere, Crin Antonescu a jucat foarte bine cartea momentului. Dupa ce PNL si-a indeplinit, de bine-de rau, rolul de opozitie de la inceput, nu numai la spartul targului ca PSD, liderul liberal a venit rapid cu o solutie constructiva si viabila. El preia in acest fel rolul de lider al opozitiei, in pofida eforturilor disperate ale lui Mircea Geoana de a pastra prim-planul.
De fapt, primul pe care-l incurca dl. Iohannis este prezidentiabilul PSD, care se vede anexat unui Crin Antonescu in plina ofensiva. Nu a reusit sa vina insa cu o solutie mai buna. Asa se face ca dl. Antonescu a reusit sa-si impuna premierul, macar la nivelul majoritatii unite, si a fixat in constiinta publica varianta cu care, probabil, va defila in campanie.
De altfel, e greu de crezut ca dl. Iohannis ar renunta la mandatul de la Sibiu doar pentru doua luni. Daca dl. Antonescu vine cu o sol