Unităţile medicale au datorii de milioane de lei la furnizori Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea sunt nevoiţi să-şi cumpere o parte dintre medicamente. „Domnul doctor mi-a dat o listă cu medicamentele pe care nu le are spitalul. Mi-a spus să le cumpăr că nu au de unde să mi le dea. Este o mare bătaie de joc“, a spus Elena Tiţa, pensionară internată. SJU Vâlcea are în prezent servicii realizate şi nedecontate în valoare de 13 milioane de lei. Pe lângă acestea, are datorii către furnizori în valoare de 8,3 milioane de lei.
„Acum ne-au alocat 3,4 milioane de lei, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru o parte din serviciile medicale realizate în 2009, dar cu plata în 2010. Sunt bani doar pe hârtie. Ni s-a spus să încheiem contracte cu furnizorii, dar să le spunem că plata o să fie în 2010. Cu medicamentele nu cred că o să ne descurcăm. Vor fi achiziţionate cele care sunt urgente“, declară Georgeta Sălişte, managerul general al SJU Vâlcea.
„Avem multe procese şi executări silite“
Datoriile Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie (SOG) au ajuns la 3,2 milioane de lei. „Avem datorii peste tot. La utilităţi, la mâncare, la furnizorii de medicamente şi de oxigen. Situaţia a scăpat de sub control. Avem mai multe procese şi executări silite“, ne-a declarat doctorul Marian Stoica, managerul SOG. Acesta spune că nu a primit deocamdată niciun leu de la CNAS pentru datorii şi speră ca Maternitatea să fie preluată de SJU, dar numai după achitarea restanţelor.
Datorii mari are şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), de 11,5 milioane lei. SJA a primit de la CNAS 2 milioane de lei pentru trimestrul IV, bani care acoperă doar salariile personalului medical. Săptămâna trecută CNAS a alocat celor opt spitale din judeţ şi Ambulanţei 3,25 milioane lei.