Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului va primi şase exemplare născute în parcul naţional de la Thoiry, în apropierea Parisului, anunţă France Presse. Sursa: Dan Sofronia
Trei femele şi trei masculi de zimbru vor contribui la reintroducerea acestei specii în pădurile din Munţii Carpaţi, potrivit declaraţiilor lui Paul de la Panouse, cel care a întemeiat parcul de la Thoiry. Cei şase zimbri au fost selecţionaţi special, după anumite trăsături genetice, pentru a servi la "salvarea celui mai mare mamifer al Europei", a adăugat de la Panouse.
Animalele au fost îmbarcate în camioane şi au început ieri, în cursul dimineţii, drumul de 2200 de kilometri până în Vama Buzăului, în rezervaţia creată de românul Mihai Pascu. În timp ce zimbrii erau îmbarcaţi în mijloacele de transport, un mascul din cei trei care vor ajunge în România l-a rănit uşor pe conducătorul îngrijitorilor din parcul francez.
Exemplarele crescute în parcul de la Thoiry au vârste cuprinse între 16 luni şi 3 ani. Progeniturile acestora vor fi eliberate în pădurile din Munţii Carpaţi, în cadrul unui program de reabilitare a populaţiei de zimbri din România. Lanţul carpatic de pe teritoriul ţării noastre este una dintre cele două zone care întrunesc toate condiţiile necesare vieţii zimbrilor. În Europa, doar pădurea din Bielowiesa, un areal care se întinde pe teritoriile Poloniei şi Belarusului, mai poate adăposti populaţii de zimbri.
"Interesul proiectului este reabilitarea unui teritoriu prin salvarea unei specii animale", a declarat pentru AFP Paul de la Panouse, de la fundaţia Thoiry, care administrează şi o rezervaţie de 700 de hectare din sud-estul Franţei, unde trăiesc mai multe specii pe cale de dispariţie, printre care şi zimbri.