* Croitoru a pierdut recent postul de viceguvernator al BNR în favoarea avocatului penelist Bogdan Olteanu
În vârstă de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit în 1982 Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Timp de doi ani, după terminarea studiilor, el a lucrat ca economist la Întreprinderea pentru Foraje şi Alimentări cu Apă Bucureşti, pentru ca în 1984 să se transfere la Institutul de Economia Industriei, unde lucrează ca cercetător până în 1998. An în care devine profesor de macroeconomie internaţională la ASE, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale.
În acelaşi an, în noiembrie, devine şi preşedinte al Centrului Român pentru Politici Economice, poziţie pe cae o deţine şi în momentul de faţă. Însă cea mai importantă realizare a sa din anul 1998 este numirea în postul de consilier principal al guvernatorului BNR. Timp de câteva luni, în 2000, Croitoru a ajuns şi la Palatul Victoria, în funcţia de cosilier personal al primului ministru, care era acelaşi Mugur Isărescu.
De fapt, nu era prima sa experienţă la Guvern, având în vedere că în perioada 1991-1995 fusese expert la Departamentul pentru Reformă Economică al Executivului, având ca domenii de expertiză politicile monetare şi fiscale şi restructurarea întreprinderilor în economiile în tranziţie.
În septembrie 2003, părăseşte Banca Naţională, pentru funcţia de consilier principal la Fondul Monetar Internaţional. Patru ani mai târziu, se întoarce la BNR, redevenind consilier al guvernatorului. De curând, deşi a fost susţinut de PDL, Croitoru a pierdut funcţia de viceguvernator al Băncii Centrale în favoarea avocatului penelist Bogdan Olteanu. Decizia comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului a stârnit reacţii acide din partea mediului economic, care a acuzat legiuitorul de politizarea BNR.
Şi viaţa sa pa