Distribuitori preferă să aducă legume din străinătate, mai ieftine cu 20% decât cele româneşti. Producătorii au pierdut de mult lupta cu importatorii pentru că nu mai sunt competitivi în privinţa preţului şi nici nu au spaţii de depozitare pentru legume şi fructe. Citiţi şi:
Legume autohtone şi de import, la Ziua RecolteiBraşov: Mirel Popa cultivă cele mai gustoase legume ecologice din BraşovExportăm fructe bio şi importăm conserve ecologice din EuropaAdevarul.it: Din Italia, românii preferă fructele şi legumeleAdevarul.es: Cu ce se laudă anul acesta podgoriile româneşti
Livezile şi serele româneşti în care creşteau fructe şi legume proaspete au fost înlocuite cu lăzile de produse aspectoase, fără gust, aduse din ţări mai exotice, dar mai ieftine. Mai mult, suprafaţa cultivată cu legume şi fructe în România a scăzut la jumătate faţă de cât era în anii de dinainte de ,90.
„În 1989 aveam un milion de hectare cultivate, iar acum abia mai avem 200.000 de hectare”, explică Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar. Acest lucru este reflectat cel mai bine în oferta comercianţilor, din pieţe şi din magazinele alimentare. „Peste 80% din legume şi fructe vin din import”, adaugă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Agricultorii nu au unde să depoziteze marfa
El spune că până şi prăjiturile româneşti sunt îndulcite cu zahăr de import. În perioada mai – septembrie, procentul legumelor aduse din import scade la jumătate. Însă acestea sunt aduse tocmai din America de Sud.
„Fasolea uscată provine din Argentina sau din Brazilia, roşiile le aducem în continuare din Turcia sau din Siria”, arată Frumosu. În primul trimestru s-au importat 153,8 tone cu o valoare de peste 123.000 de euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, când s-au importat 120,7 tone, cu o v