Lucrează la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de peste 42 de ani, unde acum este şef de secţie. Săptămâna trecută i-a prezentat muzeul chiar Regelui Mihai.
PROFIL
Născut: 27 iulie 1942, comuna Nădăşel
Studii: Şcoala Tehnică Financiară, Facultatea de Istorie
Stare civilă: necăsătorit
A păşit pentru prima oară în Muzeul Etnografic al Transilvaniei în 1960, când era în clasa a XI-a. Era cu colegii la un studio foto de pe strada Memorandumului şi s-a gândit că o vizită la muzeu va face timpul de aşteptare să treacă mai repede.
Pentru că n-a intrat din prima încercare la Facultatea de Istorie şi nu a vrut să meargă în armată, Ioan Toşa a 1urmat şi o şcoală tehnică financiară, de unde a primit o diplomă de contabil. După absolvirea acesteia, a reuşit să intre şi la Facultatea de Istorie.
Aproape de Muzeul de la Ciucea
La terminarea Facultăţii, a avut noroc cu a două repartiţie de 20 de posturi pentru cei care au absolvit secţia de Istoria Artei. Pentru acest lucru, atunci a fost nevoie de intervenţia de intervenţia academicianului Virgil Vătăşanu.
Cum a ajuns să lucreze la Muzeul Etnografic a fost o adevărată aventură, mai ales după ce la repartiţie a primit un post la Muzeul din Suceava. Acolo trebuia să se prezinte la 1 septembrie 1967. Conştient că nu va putea pleca atât de departe de Cluj, a mers la Muzeul din Ciucea, la soţia lui Octavian Goga.
Aceasta a fost de acord să-l angajeze de la 1 august, deşi nu avea post. Deşi nu era încă angajat, a şi primit prima sarcină: o listă cu ziare de la bibliotecă, de unde trebuia să conspecteze mai multe articole politice ale lui Octavian Goga.
O ofertă de nerefuzat
Când a făcut acolo a doua vizită, s-a întânit cu muzeograful Viorica Pascu, care era şi soţia rectorului Unversităţii din Cluj-Napoca, Ștefan Pascu. La o săptămână după discuţia cu muzeograful