» Desi pot constitui surse uriase de castig, inventiile romanesti cuceresc medalii prestigioase si sunt apoi dosite la sertar, intrucat institutele de cercetare sunt incapabile sa intre pe pietele din Europa si SUA. Asta, desi Uniunea Europeana a creat un sistem in Romania prin care cererea si oferta, firmele si inventatorii se pot intalni pentru a transforma prototipul in marfa si brevetul in profit.
Romania se lauda cu un palmares impresionant de medalii. Anul acesta, la Salonul International al Inventiilor de la Geneva inventatorii romani au urcat pe podium de 55 de ori – 26 medalii de aur, dintre care 6 cu felicitarile juriului, provin, in majoritate, din laboratoarele institutelor de cercetare cu capital de stat. Dar lipsa banilor si lipsa viziunilor de promovare fac din brevete simple diplome, nu surse de finantare pentru demararea unor noi proiecte. Rar se intampla ca o inventie romaneasca sa ajunga un bun comercializat la scara industriala. Problema este cu atat mai grava cu cat Comisia Europeana a creat inca de acum doi ani un sistem transnational dedicat transferului tehnologic in UE, dar multi dintre cercetatorii romani nici macar nu au auzit de el.
"Enterprise Europe Network" este o retea construita cu scopul de a ajuta institutele de cercetare, universitatile si intreprinderile mici si mijlocii sa-si dezvolte potentialul de inovare si ofera un serviciu la care antreprenorii pot solicita consiliere. Reteaua are, la nivelul Uniunii Europene, 600 de centre in 40 de tari. Fiecare centru introduce intr-o baza de date unica o oferta cu cele mai noi tehnologii din tara respectiva. Antreprenorii europeni au astfel posibilitatea de a vedea inventiile aparute si, daca sunt interesati, pot contacta inventatorul sau institutul. Gestionata exclusiv din fonduri europene, comunitatea de transfer tehnologic reprezinta o oportunitate aflata,