Guvernul condus de Emil Boc nu sustine initiativa legislativa de eliminare a pragului de detinere de 1% la SIF-uri in forma initiala, potrivit punctului de vedere oficial trimis Senatului pe data de 15 septembrie, care a fost publicat pe site-ul Senatului luni, 12 octombrie.
Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile evolutiei de ieri a actiunilor SIF, care in deschiderea sedintei au pierdut pana la 3%, pentru ca sa revina pe final, dupa anuntul caderii Guvernului, si sa inchida pe plus, cu un avans de 1,1%. Pe de alta parte, proiectul propus in iulie de cei 19 parlamentari PD-L, PSD si PNL a fost modificat in Comisia de buget si finante din Senat, cu un amendament care prevede majorarea pragului de la 1% la 5%, renuntandu-se astfel la eliminarea totala a acestuia.
Reprezentantii Guvernului nu au fost de acord cu eliminarea pragului, motivand ca ar putea conduce la delistarea acestora de pe piata in urma unei concentrari puternice a actionariatului cu efecte negative si asupra actiunilor disponibile la tranzactionare, ceea ce ar avea efecte negative pe termen lung asupra lichiditatii pietei.
"Aceasta concentrare ar putea determina polarizarea instrumentelor de decizie si control asupra societatii in favoarea unui grup de persoane, permitand promovarea intereselor acelui grup in detrimentul intereselor generale ale societatii si ale masei largi a micilor actionari", se arata in punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Emil Boc.
Partile bune ale eliminarii pragului la SIF-uri
Pe de alta parte, Guvernul admite ca eliminarea pragului ar rezolva o parte din problemele SIF-urilor, cum ar fi posibilitatea atragerii de capital prin emisiuni de noi actiuni, investitorii nefiind conditionati de limitarea subscrierii la un prag de detinere. O alta influenta pozitiva in perceptia Guvernului ar reprezenta-o posibilitatea intrunirii